Sådan redder du dine tænder

Vores tænder er noget af det mest dyrbare vi har, da de er med til at gøre at vi kan få noget ordentligt at spise, ligesom de kan være praktiske til andre forskellige opgaver. Det er vigtigt at passe på sine tænder, man kan ødelægge sine tænder, eller komme ud for et uheld der ødelægger dem, på mange forskellige måder. Selvom det er trist at miste en eller flere af sine tænder, så er der heldigvis noget man kan gøre ved. Læs mere i denne artikel.

Hvis uheldet er ude

Har du været så uheldig at du er kommet til skade med dine tænder, på den ene eller anden måde, så har du nogle forskellige muligheder. I de fleste tilfælde kan tandlægen reparere dine tænder, ved at sætte plastik på. Hvis dine tænder er helt slået ud, kan du få isat en eller flere stifttænder. Hvis du er så uheldig at de ikke kan reddes, så findes der forskellige former for proteser, der kan hjælpe dig og give dig smilet tilbage.

Typer af tandproteser

Der findes flere forskellige typer tandproteser. Der findes proteser der erstatter et par enkelte tænder, som enten er rådnet, faldet ud, eller slået ud. Der findes også helproteser, der dækker både over- og undermund. Denne slags proteser er det man i gamle dage ville kalde et gebis. I dag er der ikke nogen skam i havet fuldproteser, da teknologien er blevet så avanceret, at man næsten ikke kan se at det er falske tænder. Der findes også noget der hedder tryklåsproteser. En tryklåsprotese virker på den måde, at man får nogle gevind skruet ned i kæben eller overmunden, og så kan selv protesen, ved hjælp af den lille metal anordning der sidder på, trykkes fast i gevindet. På den måde undgår man at proteserne bevæger sig, og falder ud af munden, som er det de fleste frygter.